söndag 7 april 2013

Slut på diet och nyttig pizza på glutenfri botten gjord på kikärtsmjöl!

Idag så tog min diet slut i och med fotograferingen som jag gav Greger i Alla hjärtans dags-present. Det togs en massa bilder på Greger tills han nästan föll ihop som en blöt fläck på golvet. Det är inte lätt att posera fitness bilder! - Spänn hela kroppen, men slappna av i ansiktet och ändra posen några cm åt en det ena hållet och en det andra... Det togs också lite bilder på mig och lite på familjens minsting!
Vi firade med en gigantisk fruktsallad när vi kom hem och sen blev det mer godis och en nyttig pizza!
Jag uppdaterar med lite förhoppningsvis snygga bilder så fort vi får dom! Vi använde oss av den duktiga fotografen Goran som har tagit bilder på oss tidigare.

Nu har jag då äntligen testat Tasty Healths nyttiga pizza gjord på kikärtsmjöl. Så himla god, tyckte både Greger och jag! Och nej, det var INTE för att vi var utsvultna som vi tyckte att den var god! Ni hittar originalreceptet här!

Det var svårt att få botten lika tunn som Sanna hade gjort sin, men helt ärligt så gjorde det inget. Den smakade inte alls "nyttigt". Jag hade inget proteinpulver i min botten utan tog enbart kikärtsmjöl. Jag har varit på jakt efter detta mjöl länge och till slut så hittade jag det på Astrid och Aporna vid Konserthuset.

Tomatsås, svarta oliver, MFF:s egna chorizo, paprika, champinjoner, rödlök, mozzarella och lite 5% Västan på toppen. Jättegod! Den här kommer jag definitivt göra igen!


Recept kopierat från Tasty Health: (jag har kommenterat med kursiv stil i receptet)

Botten:
1 dl kikärtsmjöl (50g)
0,25 dl (10g) naturellt vassleproteinpulver (eller 0,25dl kikärtsmjöl)
1,5 msk kokosmjöl
1/4 tsk xanthangum (fiberhusk funkar nog också bra, ca 1-2 tsk) Jag tog 1,5 tsk fiberhusk till en botten.
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk oregano, 1 tsk pizzakrydda
1 tsk olivolja
ca 1,5 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser till en lite tjockare smet. Se till att det inte är några klumpar (jag använde en stavmixer). Jag använde vanlig visp!
3. Smörj en ugnssäker stekpanna (ca 31 cm diameter) med olivolja, häll i smeten och bred ut den ganska tunnt med en slickepott. Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 minuter. Ta ut stekpannan men använd för guds skull hela tiden en "ugnsvante" och gör inte som jag: tro att handtaget är svalt och ta i det med händerna=AJ!
Vänt på botten och grädda ytterligare ca 10 minuter. Den ser då ut ungefär såhär -->

Jag stekte den andra pizzabottnen på spisen samtidigt som den andra bakade i ugnen. Gick jättebra!

4. Ta ut stepannan ur ugnen och för över botten (som då är ganska hård/fast) till en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Toppa pizzan med valfria ingredienser och grädda ytterligare ca 7-10 minuter.



Näringsvärde för botten:                                    
381 kcal                                                                   
23g protein                                                              
24g kolhydrater                                                       
21g fett (nyttigt fett från olivoljan)                         


Det onyttigaste på min pizza var korven och om man vill hålla ner på kalorier så kan man undvika mozzarellan och enbart ta en fettsnål ost eller ingen ost alls på toppen. Finns ingen anledning att undvika pizza när man vill äta hälsosamt om man bakar den här bottnen och toppar med något nyttigt och gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar